Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

недеља, 23. август 2015.

A Warning to the Curious (1972)


A Warning to the Curious (TV Movie 1972) on IMDb
Žanr: Drama | Horor
Režija: Lawrence Gordon Clark
Glumci: Peter Vaughan, Clive Swift, Julian Herrington...

Priča:
Arheolog ide u lov na blago. Dolazi u engleski primorski grad u potragu za legendarnom krunom koja navodno čuva Veliku Britaniju od invazije.

Moj osvrt:
Ne znam da li smem ovo nazvati filmom zbog trajanja od oko pedeset minuta ali svakako mogu da kažem da za to vreme ovde ima više sadržaja nego današnji horori koji vas dobrano udave dok ne dostave nešto što valja. Do ovoga sam došao kada sam pogledao preporuke za savršeni Wicker Man (1973). Negde kada sam batalio pisanje hteo sam da se častim sa nekoliko horora koji mi deluju simpatično i slobodno mogu da kažem da sam sa ovim pogodio pravo u centar. 

Volim neke priče zasnovane na legendama ali i realnim događajima iz istorije. Ovaj film igra baš na tu kartu. Postoji anglo-saksonska legenda o tri krune koje su zakopane. Te tri krune štite Englesku od invazije. Ukoliko bi sve tri bile iskopane, Britaniji bi sledila propast. Prvo, legenda je opasno dopadljiva. Ok, ovo je niskobudžetni filmić iz sedamdesetih, ne očekujete da vidite na sceni propast Engleske ali dovoljan je nagoveštaj ili mala sličica neprijatelja koji nadiru. Inače film je snimljen po priči M.R. Džejmsa, čoveka koji je poznat po svojim pričama o duhovima i njegov rad je bio inspiracija brojnim delima iz sveta umetnosti. 

Elem, ovakva legenda ima potporu u samoj istoriji. To vam ceo filmić prodaje. To je odlično. Vidimo razna dokumenta, stare knjige (i tu, iskreno vaš, nabaci blagoteleći osmeh na lice) koje glavni lik istražuje i čita. Drugo, vidimo crkvu na kojoj imamo tri krune koje su predmet legende. Vidite sada o kojoj potpori pričam. Nije kao da se pojavi neko ko dolazi niotkud, ne ide nikud a evo ga ovde i bam, kaže vam novo pravilo i novu legendu ni iz čega. Ovde vidite legende i vidite potporu tih istih legendi. Umesto da budete u fazonu "ma daj, kakve su to gluposti" ovo vam baš zagolica maštu i počnete da pomišljate da bi ovde i moglo biti nečeg. 

Imamo legendu, imamo potporu, imamo priču. A šta je sa glavnim likom i radnjom filma. E taj batica žarko želi da dođe do te poslednje preostale krune. U ovih pedeset minuta su se iz sve snage potrudili da stvore opasno dobru atmosferu pretnje. Bukvalno sve govori da čovek ne treba da nastavi svoju potragu. Zašto on to radi? Obično se filmovi ne trude da vam objasne razlog za postupke likova. No ovde imamo kratku priču o ovom čoveku i u toj priči je jasno koliko je on neispunjen onim što je do sada postigao. Ova kruna treba da bude njegova kruna. Ako ste svesni da možete da trijumfujete, spremni ste podneti rizik i opasnosti. 

Kako ceo film stvara tu atmosferu pretnje, sve to kulminira, pogodili ste, u sceni kada glavni lik iskopava krunu. Ovo je školski primer kako stvoriš atmosferu jeze. Devedeset posto stvari ovde radi zvuk. Vidno polje je suženo tako da imate utisak da ste u rupi sa ovim čovekom. Vidite njegovu uzbuđenost i parče noćnog neba. U zvukove kopanja se samo povremeno umeša neki drugi šum i to je to. Naravno, neke od pretnji se moraju ostvariti i u kasnijoj fazi filma počašćeni smo jednom opako sablasnom scenom. 

Mali je ovo film, mali je i prikaz zbog toga. No, onim što sam video sam zadovoljniji nego u 90% odgledanih horora u životu. E sada, ako volite krvoliptanje, nabudžene efekte, Babadook davljenje i balavljenje, Oculus "redefinisanje žanra" ničim, Deliver Us From Evil svetu vodu toči a svetu vodu ne pije, preskočite ovo. Ako ste pak fan pravog, atmosferičnog horora, odvojte malo vremena i uživajte. Prijaće vam.

Zanimljivosti:
Film je zasnovan na istoimenoj priči iz knjige Warning to the Curious and Other Ghost Stories (1925) M.R. Džejmsa. To je njegova četvrta i finalna knjiga o pričama o duhovima. Ovaj film je bio deo BBC-evog serijala Ghost Story for Christmas.

Naj scena:

Gost

Moja ocena: 8/10

Нема коментара:

Постави коментар