Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

понедељак, 27. октобар 2014.

Sinister (2012)


Sinister (2012) on IMDb
Kod nas nazvan: Zlokoban
Žanr: Horor | Misterija | Triler
Režija: Scott Derrickson
Glumci:  Ethan Hawke, Juliet Rylance, James Ransone...

Priča:
Pisac koji piše o stvarnim zločinima pronalazi nekoliko snimaka ubistava koji su povezani sa slučajem koji trenutno prati.

Moj osvrt:
Iskreno, od Sinistera nisam očekivao ništa posebno. Da budem iskren, očekivao sam neku glupost tipa Oculus. Problem je što te nove horore prilično bombastično najavljuju a Sinister je bio jedan od njih. U principu, kada su novi horori u pitanju, ima tu ponešto simpatično ali čini mi se da ništa vrhunsko nisam gledao. Conjuring i Insidious su fini filmovi kojima sam dao solidne ocene ali iskreno, da su snimani recimo sedamdesetih, ne bi se dobro proveli. Nisu oni ništa novo niti epohalno doneli ali bilo je tu finih elemenata koji su mi prijali kao fanu horora. Ipak, oni su išli na siguricu. Iskoristili su brdo stvari koje je neko odradio i pre njih i napravili nešto koliko toliko pristojno. Kakva je situacija sa Sinisterom?

Uvodna scena je bila bum. Vidimo sablasni i prilično mučan snimak vešanja. To je po meni bio pun pogodak. Ok, neću se baviti time zašto bi neko sve to snimao. Čak mi je i ta priča malo klimava. Razumem zašto ali mi se čini da je to moglo malo drugačije no ne bih bio zakeralo ovog puta. Sam snimak deluje opako jezivo. Prvo, samo vešanje je užasan akt. Postoje brutalnije scene koje moj stomak lakše podnese. Drugo, vidna je ta neka atmosfera koja priliči hororima. Treće, sam snimak sam vraćao nekoliko puta jer mi se uvek čini da sam primetio nešto čudno, nešto možda i paranormalno. Odličan način za početi horor film. 

Što se tiče same drame vezane za pisca, to mi se ne dopada. Mislim ok je sve to ali mi se čini da niko normalan ne bi doveo sopstvenu porodicu u ovakvu situaciju pa i opasnost. Opet, ne pada mi na pamet neki bolji način da dovedeš celu porodicu u ovakvu priču tako da neću ovo uzeti za veliko zlo ali uprkos tome, priča je tu užasno klimava. Sa druge strane mi se to i dopalo. Imamo pisca i njegov modus operandi. Ako neko možda nije čuo za Trumana Kapotija, čuo je svakako za njegovu knjigu ili film snimljen po tom delu, "Doručak kod Tifanija". Taj isti pisac je napisao i "In Cold Blood". Ne znam kako je ovo prevedeno kod nas. On je tu istraživao realan slučaj ubistva i razgovarao je sa samim ubicama kako bi mogao što bolje prikazati scene brutalnosti. Zbog toga je taj roman prilično karakterističan i u vreme kada je izašao predstavljao je ogroman šok. Zbog tih stvari, meni istraživanje ove priče u filmu od strane pisca deluje kao veoma dobra stvar. Opet, postoji i taj aspekt porodice što mi se ne dopada naročito. 

Taj pisac (Itan Houk) dolazi u posed gomile sablasnih snimaka. Braćo i sestre, ono što se vidi na snimcima je pravi užas. Zaista nije svejedno kada gledate tako nešto. Tačno se vidi srž horora i vide se užasi ljudskog uma. Snimak za snimkom predstavljaju prilično opak serijal mini horora. Nisu oni samo solidni, ti snimci su majstorija kada je ovaj žanr u pitanju. Odavno nisam video nešto tako dobro u filmovima novijeg datuma. Ja mogu da istrpim svašta ali realističnost toga je prilično jak udarac. Ako je ono što vidimo jezivo, dodajte na to ništa slabije zvučne efekte. Oni dižu kvalitet scene za 200%. U samom zvuku čujete užas. Slike koje slede rasipaju jezu na sve strane. Što se tiče tih video sekvenci, ovo je čista desetka. 

Problem su stvari koje se dešavaju između tih sekvenci. Po meni, sve što bi trebali da vidimo su uticaj tih snimaka po ovog pisca i običan život njegove porodice. Da su pet minuta pili kafu i pričali o izborima u SAD bilo bi mi lakše nego da gledam neke scene. Neke sekvence su ok i imaju uticaj na priču. Neke, iako jezive, su opasna glupost. Problem je što se mnogo stvari kao slučajno namesti da bude prepad bez potrebe. Ćerka koja u pola noći ide u wc. Vau majstore, upravo si potrošio deo filma da me prepadneš devojčicinom potrebom da piški. Ako mislite da je to loše, čekajte malo da vidite šta je sa sinkom. Taj momak ima neke napade i to proizvede scene koje jesu jezive ali su ovde bespotrebne a samim tim su i gubljenje vremena na gluposti. 

Što se tiče paranormalnih stvari, i tu su po meni promašili. Čoveče, mogli su komotno da izbace 80% toga iz filma i on bi bio bolji. Ti duhovi koji protrčavaju, video koji se sam pomera iako je pauziran, sve je to ok ali za horor bez sadržaja (ko je rekao Paranormalna Aktivnost). Mislim poželjno je u hororu da me isprepadaš sa tim stvarima ali daj da one imaju smisla. Izgleda da su mislili da je ova priča malo spora pa hajde da ne razočaraju dečicu i ubace takve scene. Na tom pauziranom videu sam već video nešto prilično sablasno. Zašto si koji đavo morao da to pomeriš. To ničemu ne služi i čak oduzme sablasnost cele situacije. Nema tome mesta ovde. Trebali su se držati samo onoga što je deo priče bez tih dodatnih horor seckalica. 

Elem, moram da priznam da, iako ne naročito epohalan, rasplet mi je legao kao budali šamar. Valjda sam se uželeo nečeg finog hororičnog pa je i ovo samo solidno ostvarenjce uspelo da me podseti zašto volim ovaj žanr. Ok, nije ovaj rasplet bez rupa a verujem da će ga neki provaliti i pre kraja (iako meni to nije pošlo za rukom) ali ima neku sablasnost, ima neku pričicu koja ga prati. Generalno volim te priče o demonima iz legendi, mitova, biblije, odaklegod tako da mi ovo izgleda sasvim pristojno. Mada sam izgled tog demona nije naročito dobar. Na snimcima ono malo što se vidi je uspelo da zagolica maštu ali kada se to vidi u krupnom planu i jasno, deluje kao da je demon na glavu navukao prljave gaće nekog ko je mesec dana tovario ugalj samo u njima. Slabo je to, ali opet, van tog demona, ovo ostalo mi je fino leglo. Nema tu opet neke naročite drame jer ovo nisu sjajni likovi niti je njihova priča toliko vezujuća ali what the hell, jeza postoji tako da sam je oberučke prihvatio.

Vidim da mnogi postavljaju pitanje logike svega. Tu mislim na ove snimke i celu tu priču. Ok, ne kažem da to nije povremeno rupičasto ali hajde ovako. Prsten (Ringu) je verovatno jedan od najboljih horora koje možete pogledati. Da li vam je zaista bitno što nije objašnjeno kako ona širi svoju kletvu preko kasete i kako je ta kaseta nastala? Neke stvari je ok ostaviti kao misteriju, pogotovu ako ne možeš da daš neko fino objašnjenje. Baš zbog toga je drugi deo Silent Hill-a teško smeće. Pokušavao je da objasni i prizemlji sve ono što je u prvom delu leglo kao sjajna misterija. Ne zanima me zašto u Sinisteru sve funkcioniše baš ovako ali mi se sviđa što nešto funkcioniše. Ne vredi ovo ovoliko koliko sam ga dobro ocenio (kao ni Conjuring niti Insidious) ali opet donosi malo onog horora koji nam toliko nedostaje. Kako reče pesnik, u ovo vreme "i najmanji kišobrani su do neba". I ovo malo horora koji je Sinister doneo može da prija. Zbog toga ću i zažmuriti na jedno oko i prihvatiti ovo kao solidan film.

Zanimljivosti:
Scenarista Robert Kargil je došao na ideju za film posle noćne more koju je imao kada je pogledao The Ring. Itan Houk glumi pisca ali je i u stvarnom životu napisao dve knjige: "Hottest state" i "Ash Wednesday". Zmija koja se vidi u film je poznata kao Kraljevska zmija i ona nije otrovna.

Naj scena:

Finale

Moja ocena: 7/10

5 коментара:

  1. Идем путем ока бистра, важнији сам од синистра. :)

    Добар филм. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ahahahaha sjajno, sa sve potpisom. Svaka čast prijatelju, slatko si me nasmejao :)

      Избриши
  2. za listu:
    http://www.imdb.com/title/tt1772264/

    ОдговориИзбриши
  3. za listu:
    http://www.imdb.com/title/tt0276919/

    ОдговориИзбриши
  4. Onaj deo kad klinac iskace iz kutije mi deluje kao prejadna kopija cuvenovog paukovog hoda iz The Exorcist, al mozda i gresim, mozda nema veze sa tim...

    ОдговориИзбриши