Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

четвртак, 12. децембар 2013.

Star Trek Into Darkness (2013)


Star Trek Into Darkness (2013) on IMDb
Kod nas nazvan: Zvezdane Staze: Prema Tami
Žanr: Naučna Fantastika | Akcija | Avantura
Režija: J.J. Abrams
Glumci: Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana...

Priča:
Posada Enterprajza pronalazi neprijatelja u svojim redovima, kreće da ga zarobi i izvede pred lice pravde.

Moj osvrt:
Znate da nisam pristalica rimejkovanja filmova ali prethodni Star Trek je bio zaista dugo očekivano osveženje u žanru naučne fantastike. Kako je tu napravljen dobar uvod, iskren da budem, očekivao sam i nastavak približnog kvaliteta. Mislim da je Star Trek: Into the Darkness definitivno trebao biti prepušten drugim scenaristima. Ovaj dvojac (Orci i Kurtzman) je za divno čudo uspeo da napravi dobar posao sa prethodnim filmom ali ako se pogleda šta su sve pisali, nemaju baš sreće sa ozbiljnim naslovima. Star Trek nije film koji bi poput Transformersa pretendovao da zabavi masu. Star Trek mora da bude ozbiljan film naučne fantastike a momenti zabave mogu da dođu usput. 

Prvi veliki problem je što se scenaristi nisu potrudili da napišu priču. Bukvalno ih je mrzelo da sednu i napišu nešto novo pa su nam dali staro. Kirka ponovo degradiraju, ponovo se postavljaju pitanja o njegovoj kompetenciji itd. Ok, kontam, čovek mora da se dokazuje konstantno, pogotovu kada je vođa. Pisah u prethodnom postu o tome. Ali ako je već pokazao neke stvari, ako nam je pokazao da nešto može, zašto opet mora isto to da pokazuje i dokazuje. Zašto sada ne bi npr. mogao da nam pokaže da je strašan strateg. Ma neee, uvek je lakše ići na kartu odgovornosti i mentalne spremnosti za velika dela. Video sam to već u prvom filmu, meni je on to dokazao. Neću ponovo da gledam to. Ne zanima me. ---Nije problem samo pitanje njegove kompetencije. Previše vremena se troši i na analizu njegove odluke da rizikuje Enterprajz i spasi Spoka. Rizikovao je da bi spasao prijatelja. Lepo je to, treba momku odati priznanje ali napomenuti da je to bilo rizično. Ali ne, ceo prokleti film se trubi o tom spašavanju. Pa nije retard, zna šta ste mu rekli, zna o čemu pričate, svestan je bio toga kada je uradio to što je uradio. Ma neeee, lakše je popuniti film trućanjem o toj temi. Ili mu oduzmi čin kapetana i izbaci ga iz filma, ili ga pusti da radi. 

Kada je već to spašavanje u pitanju, išla mi je na nerve i cela priča oko toga što je Spok neemotivan. I Kirk i Uhura popizdeše zbog toga, pa se kao Spok trudi da im objasni da to nije tako da bi se ipak u očekivano patetičnoj i nepotrebnoj završnici pokazalo da ovaj kameni momčić ima osećanja. Dovraga, kako se film bližio kraju, Spok postade čovečniji od mnogih ljudi. Ček, zašto bi mi onda takav Spok trebao u filmu. Gazilion serija i gomila prethodnih filmova nam je definisala Spoka. Nemam ništa protiv određenih promena ali ovakvim kretenijama totalno oduzmeš ličnost liku. To je takva ideja kao kada bi odlučili da Spajdermenu daju sposobnosti smrdibube. Mislim, zašto bi Spajdermen morao da baca mrežu, nek smrdi i ošamuti sve smradom. Mislim, zašto ne bi bio i govnovalj. Tek što tu ima mogućnosti za smaknuća.

Rekoh već da Star Trek MORA da bude ozbiljan film naučne fantastike. Ne zato što sam ja tako rekao već zato što je neko kreativan osmislio ovu franšizu i nije zaslužio da se neki "Kauboj vs. Alieni" scenaristi ili "Lost lupetanje" režiser pokenjaju po njemu. Ozbiljnost ne izbacuje zabavu. Pogledajte prethodno komentarisani Star Wars: Empire Strikes Back. Savršeno zabavan ali u isto vreme ozbiljan sci-fi. Likovi se šale, likovi su zabavni, ali kada je situacija ozbiljna, nema sprdnje. Može da se provuče šala, ali niko ne pravi idiota od sebe. Ovde imamo scenu u kojoj Kirk upravlja letelicom i kreće da se provuče između nekih građevina. Spok ga upozorava da tu ne može da se prođe. Kirk u frci i zezanju odgovara "Ma prolazimo." Ma da, baš jedna karakteristična situacija za zezanje. Šta, prolazimo lagano, a i ako ne prođemo, može samo da eksplodira letelica i da svi odletimo u vazduh. Toj sceni mogu da se oduševe desetogodišnji klinci. Vazda mudadžijski kapetan čini nemoguće. Meni ne treba takav kapetan. Meni treba neko ko ima onu stvar da donese dobru odluku, a ne da od ozbiljne scene pravi sprdnju i da život u ovakvoj sceni uzima zdravo za gotovo ali kada sevne patetika da se fino izoduševljavamo brižnošću. 

Na sve to dolazi jedna multipraktik devojčica. Ona je tu da opako izgleda, da bude "ubedljiva" u ulozi naučnice, da intrigira Kirkića, da nas poveže sa nekim od negativaca, da obavi velike zadatke, da zna sve kad god je nešto pitaš itd. Pored ovakvog lika, pitanje je zašto bi nam bilo ko drugi bio potreban. Ovoliko stvari povezati za jedan lik je ok samo u komedijama. Ali kada pogledam malo bolje, ovo i jeste komično napisan film. Ako hoćeš da mi pokažeš manekenke, prelepe žene, vrele jele ili šta već, nabaci ih u nekoj usputnoj sceni u bordelu. Neću ove multifunkcionalne "Kardašijan" lutke. Neću glumicu koja ne može da me ubedi da zna sabiranje da mi glumi naučnicu. Neću naučnicu kojoj prvi susret sa kapetanom bude skidanje. Ne diže mi se na ova sranja - nerviraju me. 

Način na koji je ovo snimano je razlog zbog kog mi je žao što film nisam gledao u bioskopu. Ovo je maestralno. Kadriranje je besprekorno. Kada se letelica drmusa, drmusa se kamera, kada se letelica okreće, kamera je prati. Odavno nisam gledao ovako dobru kretnju kamere. Generalno cela scenografija je fenomenalna, efekti užasavajuće realistični i prelepi. Glumu u više od jedne rečenice pominjem tek ako je baš kvalitetna ili baš nije. Ne mogu da verujem kako se to desilo, ali ovde su i oni za koje bih se kladio da će biti vrhunski bili neprimetni. Zahari Kvinto, kapa dole. Kris Pajn ok. Brus "Nowhere Man" Grinvud, sve da je najgori, najbolji je. Tu nisam relevantan, ali sumnjam da on može da omane. Sjajni Piter Veler je u potpunosti neiskorišćen. 

Benedikt Kamberbač (veze nemam kako mu se izgovara prezime) je sjajan glumac i bio sam oduševljen kada sam čuo da glumi Kana. Ne mogu da verujem da je ovoliko forsirana teatralnost kod negativca. Ovo je ok za filmove pedesetih, kada će se negativac unositi u kameru i bespotrebno praviti grimase. Ovde mi to ide na nerve. Čemu bekeljenje? Možeš da budeš savršeno jeziv a da stojiš i gledaš samo u kameru. Može da kaže neko da je to stvar glumca. I jeste i nije, režiser može isto da namesti scenu da lik deluje preteće ali i ne može niko da me ubedi da ovaj čova nije dobar glumac. Ovde je to neko predstavljanje urađeno samo jednom kako valja, kada je kamera spuštena dole a Kan joj prilazi. Izgleda tri puta viši nego što jeste, ćuti i gleda savršeno hladno. Sve ostalo je prepuno očajno napisanih jadikovki, pretnji i samouzdizanja. Što se tiče ostalih, nisu se baš pretrgli od glume. Urban nikako da prestane da glumi Eomera, Saldana glumi za sapunjare, Peg je takođe neiskorišćen. 

Kamberbač je zaista mogao da udahne jezu liku Kana, ali problem je što je i ovaj lik loše napisan. Do momenta dok ga glavni Kirk i ekipa ne sretnu, on je zastrašujuć. Napravio je nešto jezivo. Pri susretu sa posadom Enterprajza je pokazao neverovatne fizičke sposobnosti. Posle toga, ovaj lik samo pada. Prvo je mentalno nestabilan. Nema onu zlikovačku smirenost već osvetničku napaljenost. Potom neko ko je razvalio poveliku grupu klingonaca prilično lako dozvoljava sebi da bude savladan. Njegova priča je imala opak potencijal. Mislim, od nekog ko ima emocije praviš oruđe/oružje, logično je da ne možeš očekivati da on bude baš ok sa glavom. Ali takav zastrašujući negativac nikako da pokaže zašto je toliko zastrašujuć. Nikako da pokaže vrhunske sposobnosti kada treba dokrajčiti nekog bitnog sa Enterprajza. Sva priča o tome koliko je on opasan dolazi iz usta drugih likova a od te opasnosti nismo videli ništa naročito. Kako onda mogu da poverujem u tvrdnju da je ovo najopasniji negativac u Star Trek istoriji?

Film nije dosadan, naprotiv. Ali problem je u tome što nam karakterizaciju preslikavaju iz prvog dela dodavajući joj patetiku. Problem je što se ne trude puno da razviju negativca kao neverovatnu pretnju. Problem je što nemaju priču koja je iole smislena. Problem je što je ovo pravljeno za golobrade tinejdžere. Ne znam zašto. Lako ćeš klinju zadovoljiti, on postaje ovakvo džangrizalo poput mene godinama kasnije. Star Trek je morao da pretenduje na više. Ima ovde još potencijala. Glumačka ekipa je dobra, samo joj treba usmerenje. Oduzmite ovo J.J. "Izgubljenom" Abramsu. U seriji "Lost" je pokazao da ne zna gde udara. Oduzmite ovo scenaristima i pustite ih da pišu o Kaubojima i Vanzemaljcima. Dajte ovo Verhovenu, Nolanu ili Finčeru ako ga neko probudi iz mrtvih posle dva jadna filma, i imaćemo naš dobri stari Star Trek.

Zanimljivosti:
Kumberbaču je otkriveno koga će da glumi tek nedelju dana posle audicije. Iako je učestvovao više puta u bitkama, Enterprajz nije ni jednom koristio oružje. Abrams je hteo da negativac bude kombinacija Džokera, Hanibala Lektora i Džeka Torensa. Star Trek film sa najvećom zaradom. Prvi Star Trek film koji je sniman van SAD. Dvanaesti film u Star Trek franšizi. Klingoncima je dat nov izgled u filmu.

Naj scena:

Kan vs. Klingonci

Moja ocena: 5/10 

2 коментара:

  1. Slazem se sa tvojim recenzijama cesto, i volim ovaj blog. :) Kazes da ti ja zao sto nisi film gledao u bioskopu, ali ja u poslednje vreme sve filmove skidam sa torenta. Znam da je ilegalno, nemoralno itd, ali su bioskopske karte dosta skupe (bar za mene kao studenta), a kvalitet slike u bioskopu jako los - imamo zastarele projektore, pa su filmovi jako tamni narocito u mracnim scenama kad se i ne vidi sta se dogadja - kao u Toru 2, Prometeju i Dark Knajtu, za koje mi nije bilo zao da dam novac, ali sam bio razocaran kvalitetom snimaka. Sta ti mislis da je pravi nacin gledanja filmova? Ja licno volim bioskop, ali zasto da naprezem oci u mracnim scenama (narocito u jos skupljem 3D kao Hobit) i slusam graju nezrelih klinaca, kad mogu da skinem bluray i lepo gledam kad hocu.. :/ PS Za sada su torenti moj izbor, ali cim pocnem da zaradjujem pocinjem da kupujem blurey i dvd izdanja, jer se u filmsku industriju treba ulagati i volim filmove. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na lepim rečima. Što se tiče gledanja filmova, mislim da je bioskop uvek dobar izbor, osim možda za horor gde mislim da je mnogo bolji osećaj gledati sam u mraku :) Mada kakvi su današnji horori, mislim da više i ne prave nešto što iskreno može da preplaši. Ne znam odakle si, u Novom Sadu u Areni gde ja gledam, prilično sam zadovoljan kvalitetom slike. Na žalost, za naše uslove, svakako nije mala cifra izdvojiti pare za kartu. I ja koji zarađujem gledam da iskoristim popuste kada idem u bioskop. Meni iskreno klinci ne smetaju u bioskopu. Oni samo ne znaju da sakriju oduševljenje. Odrasli umeju biti veći problem sa svojim neprestanim komentarima. Svakako, moj izbor je bioskop pod uslovom da film zaslužuje.

      Избриши