Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

понедељак, 7. октобар 2013.

Now You See Me (2013)


Velika iluzija (2013) on IMDb
Kod nas nazvan: Velika Iluzija
Žanr: Misterija | Triler | Kriminalistički
Režija: Louis Leterrier
Glumci: Jesse Eisenberg, Common, Mark Ruffalo...

Priča:
FBI agent i detektiv Interpola prate tim iluzionista koj pljačka banke prilikom svojih predstava i nagrađuje publiku novcem.

Moj osvrt:
Čova koji nam je kao režiser doneo sramni rimejk Borbe Titana dobio režisersku palicu u ovom vazda promovisanom ostvarenju. Znamo kakvi su danas zapravo jako promovisani filmovi i šta bude od njih. Now You See Me je delovao kao nešto što je možda pametno napravljeno. Tako je i promovisan. Da li je rezultirao tako nečim? 

Ideja da četiri mađioničara učestvuju u pljačkama i prevarama i nije loša. Hajde da vidimo šta bi bila njihova uloga tu. U svim svojim trikovima, u svim predstavama oni moraju da imaju određeno okruženje, moraju da imaju takve uslove da spektakl koji pokazuju može da bude izveden. Zapravo, svi trikovi su zapravo vešte prevare i to je to. Na nama ostaje da aplaudiramo ako nam ponude nešto zanimljivo. Ok je da četiri talentovana prevaranta koriste tamo u nekim pljačkama i prevarama, ali da oni budu sami akteri pljački - e to može da poveruje samo klinac od 5 godina. Ako se nešto pljačka, ne pljačka se na mađioničarskoj sceni. Ne mogu četiri mađioničara da se snalaze svuda kao na sopstvenom terenu. Tako da je ovo svakako malo vređanje inteligencije. 

Hajde da se bavimo sada tim likovima. Imamo Danijela Atlasa. Njega tumači fejsbuk momak, Džesi Ajsenberg. Neka ga neko skloni jer me više nervira sa svojim glumom jednog te istog lika. Elem, Atlas je ok mađioničar i izvodi spektakularne trikove. Druga je devojka koja je izašla iz rezervoara sa vodom i to je sve što je uradila u toku filma. Treći lik je vešt lopov i zapravo jedini koji je sposoban za nešto veće. Četvrti lik je čovek koji čita um i hipnotiše svakog sa pola snage. E tog četvrtog tumači jedini glumac u ovoj ekipi i jedini čovek sa harizmom - Vudi Harelson. Šta je ovde problem? Sva njihova magija je teški kretenizam. Ok, imamo zaista spektakularne predstave koje smo gledali kroz istoriju, ali ovo je stvarno za dečicu od 5 godina. Svi ti trikovi, sve njihove sposobnosti, sve je ovo prepuno takvog preseravanja da prosto postaje dosadno u svojoj "spektakularnosti". Nije samo problem ta uslovno rečeno magija, već je sve previše idiotski pretrpano preterivanjem. Harelsonov lik čita misli i hipnotiše na najidiotskiji viđen način u istoriji filma. Ne kontam zašto nije hipnotisao sve sa kim je došao u dodir i vladao svetom - e toliko je sposoban. To je momentalno klasificiralo ovaj film kao neozbiljan. 

E sada, oni izvode neku tamo "spektakularnu pljačku" i svet poludi za njima. Hm, jel neko čuo za Dejvida Koperfilda. Ne ne ne, ne onog Dikensovog već verovatno za najvećeg iluzionistu našeg vremena. Ono što taj momak izvodi po ovoj logici trebalo bi da ga promoviše u boga. Ali eto, imamo četiri antipatična lika koji izvode neko Grand Šou sranje i to je dovoljno da masa poludi za njima. Kad bolje razmislim, ono što oni prikazuju i jeste kao Grand Šou. Ma i celi film je teški Grand Šou. Možda je ovo moje pitanje o masi onda nepotrebno.

Imamo tu i FBI agente koji se jure sa ovom ekipom mađioničara. Ovo je tako smešna priča da pršti na sve strane. Ovo četvoro prevanata su takvi nadljudi dok su FBI agenti takva smejurija i toliko su nesposobni da je to za priču. Takođe, zanimljivo mi je i to koliko je bilo šta što ova četvorka napadne tako smešno obezbeđeno. Promovišeš film o ljudima koji imaju jake sposobnosti ali ne pokazuješ njihovu realnu snagu već nesposobnost svih ostalih. To mi se baš i ne dopada. Na žalost, mnogo se potencira na tom duelu i toj neuhvatljivosti. I opet tu imamo gomilu nekih prevara koje su OPET naivne da samo klinja od 5 godina može poverovati u njih. 

Kao što neki velikan zaluta u Grand Šou zbog kinte, i ovde imamo dve glumačke legende. Majkl Kejn zapravo ničemu ne služi i ne bih o njemu. Morgan Frimen glumi bivšeg mađioničara koji kao treba da pronikne u prevare one četvorke. I taj segment je užasavajuće smešan. Pre svega jer su predstave (njih jedva tri) koja ova četvorka prikazuje PREJADNE i NEZANIMLJIVE i OVDE NIKO NIJE ČUO ZA KOPERFILDA i KLINCI RADUJTE SE. E sada, postavlja se tu i neko pitanje - za čije babe zdravlje ova četvorka radi ono što radi? Kada sam to uvideo, nisam mogao da se načudim čudu koliko je to glupavo. Mislim eto, vi koji ste gledali mi recite, kada se već desilo to što se desilo sa njima, šta onda to znači? Da li to znači da će oni da odu u neku sedmu dimenziju gde će biti bezbedni, promovisati svoju jadnu, usranu magiju ili šta već? Neću tu više ništa pričati, realno ni ovo što sam do sada pisao film nije zaslužio.

Na kraju očekivano imamo jedan obrt. E taj obrt zapravo pretenduje da bude najkretenskiji obrt u istoriji kinematografije. Da ne bih spojlovao, moram opet da smislim pričicu kako bih vam opisao ovu idiotiju. Recimo desi se neko tamo ubistvo. Imamo agenta koji istražuje. E sad taj agent u tami sobe svoje, u samoći plače nad sudbinom te žrtve. Na kraju saznajemo da je taj agent zapravo krvoločni ubica koji uživa u silnim kasapljenjima. Hm, onda je on plakao u tami sobe svoje ne da zavara druge likove u filmu jer nikog nije bilo tada oko njega, već eto, radio je to da bi zbunio nas publiku. Koliko je ovo kretenski, e to je već za epsko-lirsku pesmu o kretenizmu? Druga stvar, taj preokret je morao da se desi da bi nam se zapravo pokazalo šta smo to gledali. Taj obrt ima logike kao npr da ste zasadili drvo da bi ono poraslo recimo tri metra kako biste ga odsekli da imate materijal za jednu čačkalicu. E kad ste već došli u posed čačkalice, onda ćete da odstranite parče hrane koje vam je zapalo između zuba. Inače, zbog tog parčeta hrane ste i odlučili da zasadite ono drvo. Sjajno zar ne, ako ste klinac od pet godina. 

Cilj mađioničarske predstave je da nas zabavi varkom. Mi smo prevareni ali smo oduševljeni što je neko to uspeo da uradi na zabavan pa i spektakularan način. Ovaj film ide istim principom. Konstanto vam prikazuje jednu stvar a zapravo se iza dešava nešto drugo. Ceo film vas zapravo celom svojom dužinom vara. Ali ne vara vas ničim vezanim za radnju, za priču, ne ne ne toga nema u filmu. Ovaj film vas zapravo vara da on jeste film. Ovo je bez ikakve konkurencije najveće smeće snimljeno u 2013. godini. I ova godina može da se pohvali da je dobila svoje Igre Gladi. Kako je grenulo i mi ćemo biti gladni za dobrim filmom.

Zanimljivosti:
U originalnom scenariju nije postojao ženski lik u ovoj ekipi.

Naj scena:

Okupljanje. Možda je malo obećavalo da će film biti barem zabavan.

Moja ocena: 2/10

1 коментар: