Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

четвртак, 13. март 2014.

Killing Season (2013)


Killing Season (2013) on IMDb
Žanr: Akcija | Drama | Triler
Režija: Mark Steven Johnson
Glumci: Robert De Niro, John Travolta, Milo Ventimiglia...

Priča:
Dva veterana iz rata u Bosni, jedan Amerikanac drugi Srbin, susreću se posle mnogo godina i njihove traume iz rata oživljavaju.

Moj osvrt:
Ne znam ko mi je od vas predložio ovo ali se nadam da je to učinio iz želje da pročita pljuvačinu. U suprotnom sam zabrinut za njegov ili njen ukus po pitanju filmova. U buduće mi ipak preporučujte nešto vredno gledanja. Ne govorim da je ovo loše zato što se sprda sa Srbijom i Srbima, ovo je generalno loš film. Što se tiče ovog što je vezano za Srbiju i za rat u Bosni, ne pada mi na pamet da komentarišem te istorijske događaje. Prezirem svaki oblik agresije, ne podnosim ljude koji su toliki idioti da ne mogu da izbegnu rat. Ne želim da verujem da je rat jedina opcija. Čak i da komentarišem te događaje, verujem da ne bih uvredio ni jednu stranu. Moj stari me je naučio da ljude delim samo na dobre i loše. Tako sam i odrastao. Kada vam kažem braćo i sestre, to se odnosi na sve vas koji čitate moje tekstove, odakle god da ste. Ne želim da komentarišem određene slučajeve i ekstreme. Lako je suditi. Nikada ne znate ko je šta preživeo. Ako je neko doživeo tragediju u ratu, ako je neko proživeo užase, ne možete suditi o njegovoj potencijalnoj mržnji. Ako bih ja sada počeo da vam prdim kako je jedna strana sjajna a na drugoj su zveri i zlotvori, pretvorio bih se u kompletnu budalu, pretvorio bih se u nerealnog slepca, pretvorio bih se u ljude koji su radili na pravljenju ovog filma. Što je najgore, rat u Bosni je potpuno nepotreban ovde. Problem je zato što su iznošene gomile gluparija, što je ovo tako blentavo izneseno da smrdi na kilometar. Još veći je problem što za samu pentu i radnju filma ovo nema nikakve veze. Mogla su ovo biti dva veterana iz Drugog Svetskog Rata, čak i po scenema koje vidimo ne vidim neku razliku. To što pominju Srbe, Hrvate, Bošnjake, Bosnu, Manjaču itd moglo je biti zamenjeno sa bilo kojim drugim terminima. Ali bez obzira na to, insistira se na kenjanju o ratu u Bosni.

Možda bih se i uzbuđivao zbog ovoga ali kad sam video kako su uradili domaći zadatak, iskulirao sam u potpunosti. U našoj kafani piše Slivovica, na reklamama su izgrešeni padeži. Ako pažljivo gledate ovih nekoliko minuta videćete brdo takvih grešaka. Najgore od svega je kada progovoriše na srpskom. Čoveče. Bolje da su se držali engleskog. Da nisam imao engleske titlove, ne bih ni skontao o čemu pričaju uprkos besomučnom vraćanju scene u nazad. Ok, ni mi nismo sigurni da li je izgovor dobar kada gledamo tamo neke Iračane i Pakistance, ali ako film pretenduje da bude dobar, i taj segment će da valja. I pazi sad, ovo ima neko tamo sranje koje povezuju sa ratom u Bosni, ima gomilu sranja koja treba da predstavljaju Srbiju, Srbe i srpski jezik a ni mi Srbi ne možemo ništa od toga da skontamo to onda znači da je ovo niskobudžetno govno. Pitanje se postavlja, šta dve takve njuške poput De Nira i Travolte rade ovde. Znamo da je taj isti De Niro bio oduševljen Srbijom i Srbima, da je ćerke nazvao Drina i Tara. Zašto onda glumi u ovakvom govnetu koje pljuje po nečemu što on navodno voli? Nije ovo oskarovac pa da on ima neki logičan izgovor. 

Elem, da se sad bavim filmom, tj ovim jadom što zapravo pokušava da bude neki tamo film. Ne kontam zašto je ovo morala da bude tamo neka akcija. Zašto nisu pravili dramu. Recimo sreću se dva ratna veterana. S obzirom na sve što su preživeli i sva sranja koja su prošli, mogla se tu složiti neka priča o iskupljenju, tragediji ili čemu već. Ali dobro, imamo na umu ko i kako pravi ovaj film. Teško da je moron bio sposoban da napiše nešto tako dobro. Sve što su ovi balvani napisali je bilo da jedan traži ispovest ovog drugog, da traži kajanje ili šta već. Ok, možda i to ne bi bilo loše, ali dolaziš da ubiješ nekog, zašto bi tražio neko njegovo kajanje. Smisla bez. Ali dobro, kad preguramo sve, čeka nas govnarija od finala gde se dva morona poistovećuju, gde konačno shvataju jedan drugog, gde konačno dolaze do toga da je rat govno i više nemaju svoje duševne nemire. E pa scenaristi, obesite se za vaša jajca ali se pre toga dobro ugojte, čisto da vam bude malo teže. Ne želim ni da komentarišem koliko je ovo besmisleno, jadno i patetično. 

A šta reći o hemiji između ovog dvojca. Prvo, taj njihov raskol ima za pozadinu sranje od priče koje neće popiti niko ko je gledao više od tri filma. Drugo, svi njihovi dijalozi su prejadni, nezanimljivi, dosadni, iritirajući. Travolta ima jedan od najgorih akcenata koje sam video. Na to što ima čisto srpsko ime i prezime (Emil Kovač) ima i akcenat koji nisam čuo nikada. Do sada sam na engleskom pričao sa Indijcima, Francuzima, Nemcima, Švajcarcima, Amerikancima, Holanđanima, Italijanima, Rusima i slušao sam mnogo naših ljudi koji pričaju na engleskom. Da uzmem najgore od svakog od njih, ne bih dobio ovako očajan naglasak. Na to dodajmo onu "dramu" sa patetičnim ispovestima i dobijemo splačine. 

Karakteri ovog dvojca su smejurija sami po sebi. Travolta mi deluje kao neviđena karikatura i ništa više od toga. Evo, češem se pokušavajući da se setim nečeg što bih napisao o njemu ali ne ide. Jednom rečju ovo je karikatura. De Niro, tj. njegov lik je kao usamljen. Izolovao se, retko se viđa sa porodicom itd. Zašto - eto zato. Čemu to služi - apsolutno ničemu. On u svojoj nozi drži šrapnel od tog rata. To mu izaziva strahovite bolove a time i nervozu. Zašto on to neće da izvuče iz svoje noge - jebite se, eto zato. Ova dvojica nam serviraju neke tamo brutalnosti, preživljavaju nešto što ni akcioni heroji u mlađim danima ne bi. Čemu brutalnosti i nadljudske sposobnosti ovde služe, zašto nam se one serviraju gde umesto sredovečnog dvojca izmučenog ratom imamo komandose - mnogo pitanja čoveče, previše za ovakvo jedno veliko ništa. Znate li ono kad vas je sramota tuđe sramote? E ovo nikako nije to. Idiotizam celokupne ove ekipe me je nekoliko puta nasmejao do suza. Zbog toga sam velikodušan sa ocenom.

Zanimljivosti:
Originalno, film se trebao zvati Šrapnel i u njemu bi bili Kejdž i Travolta. U originalnom scenariju radi se o dva veterana iz drugog svetskog rata a priča se odvija sedamdesetih godina prošlog veka.

Naj scena:

Travoltin urnebesni srpski jezik - čisto šale radi.

Moja ocena: 3/10

4 коментара:

  1. Ko te ubedio da gledas ovaj film?totalna katastrofa.treba ti dati beneficije kad gledas ovako neke Now you see me/Kick ass filmove :) Ocena treba da ide u minus a ne trojka.I frankestajna ovog novog nemoj slucajno da si gledo,srcka ce te opaliti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. He he, slatko si me nasmejao. Nisam Frankenštajna ni planirao da gledam. Jedino ako se pojavi među predlozima ali nadam se da će u buduće samo dobre stvari da dolaze. Šteta trošiti vreme na ovakva smeća

      Избриши
  2. De Niro bas svugde glumi u poslednje vreme, nije mi jasan, mada ga ni ovako ne gotivim nesto posebno... najnoviji "trash" u koji sam ga gledao je: "The Bag Man"
    http://www.imdb.com/title/tt2212008/

    ОдговориИзбриши
  3. za listu:
    http://www.imdb.com/title/tt2650642/
    http://www.imdb.com/title/tt1559036/
    http://www.imdb.com/title/tt1999987/
    http://www.imdb.com/title/tt2852406/
    http://www.imdb.com/title/tt1415290/

    ОдговориИзбриши